API: Hoe het werkt het en wat het is?

Wanneer we naar een restaurant gaan maken we ook gebruik van een API in een zeer unieke vorm. Dat klopt, de rol die het speelt, wordt al meerder decennia door de mens uitgevoerd. Echter, zorgt deze software ervoor dat het ook mogelijk wordt op het internet. Je zal je afvragen hoe dit kan en wat het is, lees snel verder en vindt het uit!

Wat is een API?

Een API zorgt ervoor dat verschillende applicaties met elkaar kunnen communiceren. De Application Programming Interface is een van de software-interfaces die dit mogelijk maakt. Het is te beschrijven als een ober in een restaurant. De ober neemt de bestelling op van de zender en zorgt dat deze gecommuniceerd wordt naar de keuken. Hier gaan ze met de bestelling aan de slag die ze daarna via de ober weer opsturen naar de zender van de bestelling. Deze rol heeft de API tussen twee verschillende applicaties. In dit scenario heeft de ober de rol van de software.

Hoe werkt het en hoe kan je het gebruiken? 

Een van de belangrijkste punten van een API is dat hij een brug is tot een programma. Deze brug zorgt ervoor dat bepaalde orders gesteld kunnen worden aan een programma. De orders worden hierdoor omgezet naar het andere netwerk. Daarna zal het een weder-order sturen van de ontvanger naar de zender. Daarnaast is het mogelijk om ze te gebruiken, door middel van authenticatie, voor andere doelen. Veel bedrijven maken gebruik van verschillende software. Dit wordt voornamelijk gedaan voor onder andere CRM, boekhouding en sales. Hierin moeten administratief medewerkers dan wisselen van software systemen om hun werk uit te voeren. Echter, zorgen API’s ervoor dat deze software probleemloos met elkaar kan samenwerken. Ook kunnen ze gebruikt worden om meer klanten te genereren. Zo kan het ervoor zorgen dat klanten niet per sé de tickets moeten kopen op de site van de vliegtuigmaatschappij. Dit kan dan ook op andere sites die deze aanbieden.

De digitale ober

Je bent erachter gekomen wat een API voor jouw kan betekenen, ga je het gebruiken om jouw producten ook op andere sites te verkopen of ga je het gebruiken voor andere doeleinden? Deze keus is aan jou en de digitale ober zal ervoor zorgen dat deze tussen twee applicaties met elkaar kunnen communiceren.

Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine