Programmeertalen: Wat zijn het eigenlijk?

Wat zit er eigenlijk achter websites? Hoe kan het zijn dat wanneer je op een knop klikt dat je op een andere pagina terecht komt? Dit hebben wij allemaal te danken aan programmeertalen. Softwareontwikkelaars doen te met codes. Deze codes zorgen voor een levend netwerk dat acties onderneemt bij de druk op de juiste knop. Ben jij benieuwd wat een programmeertaal nu eigenlijk is? En wil je weten welke soorten er zijn? Kijk dan snel verder!

Wat is een programmeertaal? 

Een programmeertaal, wat is dat eigenlijk? Dit is de taal waarin opdrachten zijn beschreven die jouw computer moet uitvoeren. De taal is echter anders dan zoals wij die kennen. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van codes die in combinatie met de taal maar op een manier begrepen kunnen worden. Zo kan je met deze taal er voor zorgen dat er een tekst met “Merry Christmas” op de website staat wanneer het december is. Er zijn nog veel meer mogelijkheden met deze taal. Vindt het uit met de verschillende programmeertalen waar we het nu over gaan hebben!

Van het stijlen van websites naar de loginpagina van Instagram

Zoals er verschillende talen zijn, is dit ook het geval bij programmeertalen. De meest belangrijke zullen we hier bespreken. Een van de bekendste is HTML, dit staat voor Hyper Text Markup Language en laat je zien hoe een website is georganiseerd. Hieruit kan je opmaken welke content er is gebruikt, welke afbeeldingen te zien zijn en waar naartoe en hoe bezoekers kunnen navigeren op de website. Wat vaak met HTML gebruikt wordt, is CSS. Dit staat voor Cascading Style Sheet en is perfect voor de opmaak en stijl van websites en de pagina’s ervan. De laatste is JavaScript, deze programmeertaal zorgt ervoor dat een webpagina dynamisch is. Het wordt gebruikt bij het inloggen op social media, animaties en het delen en maken van content en andere berichten.

Welke past het beste bij jou? 

Je bent erachter gekomen dat er veel verschillende programmeertalen zijn. Welke het beste bij jou past, weet alleen jij. Wanneer je dit gaat leren, zijn er verschillende talen die jouw wel liggen en andere die wat moeilijker zijn. Zo wordt vaak HTML en CSS gebruikt omdat dit een van de makkelijkste zijn. Echter, is dit voor iedereen anders dus maak je keus en ga ervoor!

Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine