Lay-out: De impact van het patroon op jouw website

Wanneer je jouw webdesign wilt optimaliseren, begint dat natuurlijk bij de lay-out. Welke vorm neemt jouw website aan en welke kleuren gebruik je erbij. Er zijn oneindig mogelijkheden om jouw website een uniek en gebruiksvriendelijk design te geven. Maar hoe doe je dat? Dat gaan we je hieronder laten zien! Hieronder bespreken we wat de lay-out in houdt en wat populaire patronen zijn om te gebruiken. Lees dus snel verder!

Wat is een website lay-out?

Maar wat houdt het nu eigenlijk in? De lay-out van een website is de manier waarop die is opgesteld en de visuele aspecten die het afmaken. Door het doelbewust positioneren van verschillende elementen op een website, kan de gebruikerservaring verbetert worden. Een van de belangrijkste punten van de lay-out is om de website zo mooi en gebruiksvriendelijk te maken als mogelijk. Daarnaast zorgt het voor het vestigen van de aandacht op de punten die het belangrijkst zijn. Een goede website lay-out zorgt er dus voor dat de aandacht op het juiste punt gevestigd is, en het draagt bij aan het ontwerp en de mogelijke interacties die gecreëerd worden.

Verschillende patronen

Er zijn allerlei verschillende lay-outs mogelijk. Echter, zijn er verschillende die erg populair zijn bij websitedesigners. Eén van deze is het Z-patroon, deze vorm speelt perfect in op de manier waarop mensen een website scannen: van links naar rechts en van boven naar onderen. Hier bevindt de meest belangrijke informatie zich meestal op de diagonale lijn van het Z-patroon. Een ander populair patroon is het F-patroon, deze vorm speelt ook in op de manier waarop mensen een pagina scannen. Dit patroon wordt voornamelijk gebruikt bij websites die gebruik maken van veel informatie. Hierdoor wordt vaak gekozen voor de F-vorm, die de belangrijkste informatie in het bovenste deel van de F-vorm bevat.

Voor welk patroon ga jij?

Er zijn oneindig veel patronen die jij kan gebruiken om jouw website te perfectioneren. Buiten de patronen die we in dit artikel hebben besproken zijn er nog veel populaire alternatieven. Zoek uit welke lay-out het beste bij jouw website en doelgroep passen en zorg zo voor een succesvolle webpagina die geen leads mis loopt.

Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine